pondělí 15. září 2014

Drsná škola

Jsou komiksy, ve kterých můžete najít kytičky, usměvavé lidičky a spousty dobré nálady. Nebo aspoň hlubokou myšlenku, trápení a drama, ale šťastný konec. A pak jsou komiksy, které vypadají, jako kdyby si na nich kreslíř léčil nějaké komplexy, jsou plné lidí, kteří buď souloží nebo se promenádují po ulici v kontroverzním oblečení a venčí psa. Právě ta třetí možnost je případ Drsné školy. V Drsné škole nenajdete žádnou budovu, ve které by se děti učili, jak se správně chovat, chodit do práce, platit daně a tak pořád dokola dokud neumřou. Jak vám z názvu musí být jasné, tady půjde o rovnoprávnost člověka s robotem.


Hlavní hrdina má ženu, děti, dům a auto. Rád každý den vstává ve stejnou hodinu, pozdraví souseda a jede do práce. Nevadí mu stereotyp. Kdyby šlo o obyčejného člověka, bylo by to asi v pořádku. Ne úplně, ale dá se to pochopit. Náš milovník stereotypu ale obyčejný člověk není. Občas se přehřeje. A to se pak dějí věci. Největšímu šéfovi a výrobci domácích spotřebičů, který tomu všemu jako velí (a velí tomu z velké vany, kde ho čistí vodní nymfy a nitrožilně si do těla přivádí kolu) se to ale vůbec nelíbí. To se bude muset řešit.


Celá kniha je vlastně jen taková malá kapitolka z života jednoho (ne)obyčejného "člověka" a jeho souboje s druhým o něco méně (ne)obyčejným "člověkem", který se ho snaží přivést na tu správnou cestu. Jak se mu to podaří a nepodaří, to už je věc jiná. Tady jde hlavně o tu neskutečně propracovanou kresbu, která mně osobně učarovala. Formát knihy, který je sice atypický (ale na českého Millera vlastně úplně normální) umožňuje mít stránky opravdu velké a rozsáhlé. Když se na nějakou kresbu zahledíte a budete ji zkoumat, můžete nad tím strávit klidně i deset minut. A pořád tam budete objevovat něco nového.


Ze začátku jsem vůbec nevěděl o co jde. Nedokázal jsem si přiřadit žádnou postavu k ničemu, co by aspoň trochu dávalo smysl. Hlavní myšlenka a vůbec to, o co v komiksu běží, je pochopitelné až trochu později. Ale i do té doby se můžete oddávat stránkám plným násilí, krve, nahotin a někdy i celkem perverzních obrázků. No, ne někdy. Vlastně pořád. Je to Drsná škola, tak nečekejte žádné kytičky a úsměvy. A víte co? Nečekejte ani ten dobrý konec. Pro někoho takového není žádný konec dobrý.

Hodnocení 5/5

Frank Miller & Geof Darrow,  Drsná škola, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2013, orig. 1992), 128 plnobarevných stran.

Děkujeme nakladatelství Comics centrum za poskytnutí knihy k recenzi.


Žádné komentáře:

Okomentovat