čtvrtek 25. září 2014

Sin City 2: Ženská, pro kterou bych vraždil

Jsme tu zase. Ve městě, kde zákon a pořádek jsou až na takovém místě, kdy se extraligové týmy přesunují do nižší ligy. Teda asi, moc toho o hokeji nevím. V čem už ale trochu přehled mám, to je další díl komiksového nářezu od Franka Millera. V pořadí druhý díl, ale pokud se k němu dostanete dřív než k jedničce, ničemu to nevadí. Další samostatný příběh, další nové postavy. A samozřejmě se nezapomene ani na ty staré. Marv, který byl tak posedlý pomstít svou Goldie, bude tentokrát pomáhat Dwightovi. Nepoteče méně krve, nebude méně mrtvých. Tohle jsou v Sin City konstantní jevy.


Dwight se snaží být obyčejným. Měl kdysi trochu problémy s chlastem, takže se ho straní. Sem tam vyfotografuje na zakázku něco, co po něm chtějí a jinak prostě jen přežívá. Dokud se neobjeví ona. Ta svině, ta mrcha, ta úžasná Ava. Tímto okamžikem startuje celá řada problémů, které jen tak nevyšumí. A Dwight má před sebou několik morálních dilemat, jejichž řešení mu nikdy moc nešlo. Lži, intriky, násilí a zrada. V Sin City vcelku klasický průběh... vlastně všeho. Tohle je ale něco jiného. Jde o ženskou, pro kterou by vraždil. A taky že bude.


Celý komiks se nese v duchu tajemného a mlhou zastřeného města. Pod vším tím oparem má každý své problémy a průšvihy. Ženská, pro kterou bych zabíjel, je po Goldie z prvního dílů dalším problémem se ženskou. Je fajn, že romantika tu jde stranou. V prvním díle je ta ženská mrtvá a v druhém je tak hrozná mrcha, že si přejete, aby mrtvá byla taky. Sejde se tu párek dost drsných chlapů, kteří mají svůj život tak posraný, že ani nepřemýšlí nad tím, co by kdyby. A kdyby coby kdyby náhodou, pořád tu jsou holky ze Starého města, které si poradí vždy a všude. 


Detailní kresba společně s dialogy nebo monology vás vtáhne do děje. A vtáhne vás tam takovým stylem, že když si Marv pouští v autě Merle Haggarda, pustíte si ho taky. Když si Gail dává silný černý kafe, půjdete si ho uvařit. A tak dále. Není proč si stěžovat, není proč co vytýkat. Sin City je kultovní záležitost a vůbec nesejde na tom, jaký je to díl, kdo a proč se topí v průšvihu nebo kdo umřel. Dokud bude Sin City, bude všechno tak, jak má být.

Hodnocení 5/5


Frank Miller, Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil, nakladatelství Comics centrum (rok vydání 2014, orig. 1991), 224 černobílých stran.

Děkujeme nakladatelství Comics Centrum za poskytnutí knihy k recenzi.

3 komentáře:

  1. Snad se k tomu někdy dostanu. :)
    Jinak, mýlím se, nebo je na pozadí první fotky ta nová knihovna? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Chci chci chci! Tohle vaše září v Sin City asi bude mít neblahej dopad na můj účet :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem se k Sin City dostala až letos a celkem dost mě to štve, protože je co dohánět. Zase komiks, kterej za to stojí. :)

    OdpovědětVymazat