úterý 25. listopadu 2014

Parchanti 1 - Vsaďte si & Parchanti 2 - Zdvojnásobení sázek

Když prožíváte nudné a líné odpoledne, máte hned několik možností, jak to změnit. Sehnat si zbraně, říct partě kamarádů, že by nebylo špatné vyběhnout s nějakou vládní organizací a... vyběhnout s nějakou vládní organizací. Ukrást peníze, zabít pár jejich agentů, nadělat jim pořádný binec v dalších plánech. To všechno s dobrým pocitem, protože ty svině, které se schovávají za státním orgánem, nekonají vůbec žádné dobro. Financují jen to, co se jim hodí, dodávají zbraně tam, kam se jim zachce a kde to pro ně bude mít nějakou výhodu. Největším lákadlem je třeba ropa. Jako vždy. A ta druhá možnost? Uvařit kafe, sednout si pohodlně do křesla a přečíst Parchanty. V tomto případě si přece jen nemusíte obouvat boty.


Každá parta si nějak říká, je to takové poznávací znamení. Liga spravedlivých například svým názvem podává jasnou zprávu o tom, jakého budou členové přesvědčení a za co budou bojovat. Parchanti už tak jednoznační nejsou. Mohlo by to být třeba pár malých dětí, které si na pískovišti ničí bábovičky. Nebo hůř kradou si lopatičky. Ale takhle drsný komiks jsem ještě nečetl. Tady budou figurovat "jen" střelné zbraně, střelné zbraně a pak ještě střelné zbraně. Čím větší tím lepší. A pokud má něco vybouchnout, tak to prostě vybouchne. A ne že ne!


Je jen na vás, koho si z Parchantů oblíbíte. Pokud jste ale ze Společenstva Prstenu měli rádi ty zákonité dobráky, budete tu mít trochu dilema. Nikdo z nich nemá čisté svědomí, na každém se podepsal jeho dřívější život a určitě by žádný z nich jen tak pro nic za nic bez osobního profitu nenesl nějaký kouzelný prsten do Hory osudu. V takovém případě by se spíše vyplatilo navštívit nějakou zastavárnu nebo překupníka. K čemu zachraňovat svět, když se pak v něm budu mít špatně?


Oba díly (škoda že bez dalšího pokračování) mají ten stejný akční náboj. Není to žádné inteligentní čtení, po kterém si uvědomíte, proč tu vlastně na tom světě jste. Ale jak hledáte trochu starého dobrého střílení, krádeže spousty peněz a grilování spousty lidí v nepřátelských uniformách, nebudete zklamaní. Takže dřív, než si seženete tu zbraň a dáte se do dalšího plánování, zkuste si koupit Parchanty a mrknout se, jak by se takové věci mohly zvrtnout.

Hodnocení: 3,5/5

Andy Diggle, Jock, Parchanti: Vsaďte si, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2010, orig. 2008), 160 plnobarevných stran.

Andy Diggle, Jock, Parchanti: Zdvojnásobení sázek, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2012, orig. 2008), 144 plnobarevných stran.


Žádné komentáře:

Okomentovat