úterý 24. února 2015

Goon 1: Nic než utrpení

Baví vás vaše zaměstnání? Máte z něj dobrý pocit, přijatelné peníze a vaše okolí je na vás pyšné? Nebo jsou vám všechny tyhle krávoviny úplně jedno? Být vymahačem ve světě, kde jsou nepřátelští rybí lidé, zombie a další prachsprostá havěť, sice není úplně reálné přání, ale aspoň se do takového prostředí můžete vydat společně s Goonem. Bude vás doprovázet taky ne zrovna mlčenlivý kamarád Franky. Ale nebojte se, s Goonem jste v bezpečí. Není to žádný prototyp hrdiny ani chlápek, co se nechá jen tak ukecat od každé ženské. Protože když už ho nějaká osloví, je mu jasné, že po něm pak něco bude chtít. A na to Goon kašle.


Tahle komiksová kniha není ucelený příběh, ale spíše taková změť povídek, kde se Goon a Franky protloukají životem. Jednou jsou problémem zombie a jejich vůdce "páter" beze jména. Další den pár zvlčilých rybáků, kteří se chtějí Goonovi pomstít. Jedno je jisté. Goon a Franky si nadělali spoustu nepřátel, kteří ty křivdy nenechají bez odplaty. Jak se jim povede nebo nepovede na naše dva hulváty vyzrát, to už v recenzi nenajdete. V komiksu ale můžete najít spoustu rozstřílených zombie a jiných rozmáčknutých potvor. Goon se totiž se zombiema nekamarádí. Vůbec.


Neočekávejte, že si vám hlavní postavy vylijí srdíčko a budou vám plakat na rameni, jak k nim byl život nespravedlivý. Nemůžou o tom napsat status na facebook, nemůžou si stěžovat v literárním klubu, který by možná mohli navštěvovat každý čtvrtek od šesti hodin. A neříkejte mi, že by nechtěli. Řeší své problém po svém, často jim pomáhají kamarád střelný prach a kamarádky zbraně. Když už se sakra nedaří, přijde Santa a vysvětlí Frankymu, proč nedostal žádný dárek. Franky to chápe.


Pokud máte pifku na reklamy, které jsou dnes prakticky všude, bude se vám celkové zpracování komiksu líbit. Některé nejmenované společnost totiž cpou do komiksů tolik reklam, až to někdy vypadá spíše jako leták ve schránce. Tady můžete naleznout upoutávku na svaly v tabletách, soupravu na lobotomii nebo další dobrodružství kapitána z atomového hněvu, kterého zneužil doktor. Prostě si z toho dělají srandu a vyšlo jim to. Komiks je kvalitní, zábavný a nebojí se si ze sebe udělat srandu. Aspoň jeho tvůrce. Kdyby se o tomto dozvěděl Goon, nejspíš by mu narval hlavu mezi dveře vedoucí do literárního klubu. A zavřel.

Hodnocení 5/5


Eric Powell, Goon: Nic než utrpení, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2012, orig. 2003), 144 plnobarevných stran.

Děkujeme nakladatelství Comics Centrum za poskytnutí komiksu k recenzi. Nezapomeňte, že si můžete objednat třetí díl za zvýhodněnou cenu (i se speciální Hellboy obálkou) do 15.3.

Žádné komentáře:

Okomentovat