sobota 28. února 2015

Goon 2: Mé vražedné dětství

Pokud se vám v první knize zdálo, že Goon a Franky toho odkryli ze své minulosti málo, tak tento díl je pro vás ušitý přímo na míru. A i pro ty, které to třeba vůbec nezajímá. Protože kromě jejich minulosti zde najdete i pár jiných příběhů, kde je Goon ta stará dobrá mlátička. A Franky? Ten má pořád dvě velké, obrovské oči bez zorniček. Jak se seznámili? Co vedlo Goona k tomu, aby se prohlásil za vymahače mafiána Labrazia? A proč ta stará rašple chce mít kukuřičnou kaši v konzervě levnější? Na tyto filozofické otázky vám odpoví Goon a jeho vražedné dětství.


Goon nemá problémy. Většinou je mají lidé okolo něj. Tím nemám na mysli přátele, ale rybáky, zombie a další sympatické postavy, které se v komiksu vyskytují. Kdyby to bylo na něm, v klidu by si popíjel pivo v hospodě, sem tam si zahrál karty s pavoukem (než ho přestane bavit jeho podvádění) a do večerníčku by už byl doma a ležel v klidu v posteli. Takhle přesně to ale nevypadá. Místo toho ze sebe musí každý večer smýt kousky polomrtvých lidí, zaschlou krev nebo rybí výměšky. A ještě zachraňovat stařenu, která prostě musí chodit nakupovat po setmění. 


Tentokrát nás komiksem neprovázejí ani tak reklamy parodující nejmenované komiksové společnosti, ale spíše takové "minikomiksy", co se tam Goonovi vetřou. On pak musí samozřejmě zakročit, přece se nenechá od hovínkového umělce vyřadit na druhou kolej. Bonusem je pak i krátký foto-komiks, ve kterém se mladý klučina rozhodne utéct z domova. Po nalezení a přečtení Goonova komiksu nalezne smysl života. A nic víc už nepotřebuje. V tomto díle toho je spousta. Borůvkové koláče, Franky vypadající jako holka nebo nadržená rybí máma. Hlavně je tu ale spoustu akce, krve a humoru, na který jsme u Goona zvyklí!

Hodnocení 5/5

Eric Powell, Goon: Mé vražedné dětství, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2013, orig. 2011), překlad Martin Trojan & Václav Dort, 136 plnobarevných stran.


Děkujeme nakladatelství Comics Centrum za poskytnutí komiksu k recenzi. Nezapomeňte, že si můžete objednat třetí díl za zvýhodněnou cenu (i se speciální Hellboy obálkou) do 15.3.

Žádné komentáře:

Okomentovat